Koláč paní Kocánkové
směs - 3 hrnky
polohrubé mouky, 1hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, - to vše smíchat
náplň - 3 tvarohy, 1 hrnek cukru,3 vajíčka, ½ litru mléka, podle
libosti přidat rozinky, troškurumu,
Plech hodně vymastit Herou, nasypat polovinu směsi a na to nalít náplň. Potom nasypat druhou polovinusměsi. Na povrch nakonec
nastrouhat 1/8 másla.
Kololečská omáčka
Ingredience:
- uzené maso (nejlépe domácí nebo moravské)
-
1 malou paličku česneku
- hladkou mouku
- šafrán
- sůl
- 1,5 litrů vody
Postup: Maso povaříme s česnekem pokrájeným na kousky. Povařené maso
vyjmeme a vývar - omáčku zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vlažného vývaru, přidáme větší
rozetřenou špetku šafránu (aby bylo omáčka pěkně zabarvena). Podle potřeby omáčku posolíme a necháme
povařit. Uvařenou omáčku prolisujeme přes cedník a podáváme s na plátky nakrájeným masem
a knedlíkem.
Šafrán můžeme nahradit žloutkem nebo kurkumou, ale
nejchutnější je omáčka se šafránem.
Dobrou chuť přeje autor příspěvku - paní Hacmacová Oluše
Bramborové speciality
Bramborové rohlíčky s ořechovou nádivkou
Suroviny : 35 dkg hladké mouky, 20
dkg vařených strouhaných brambor, 5 dkg cukru krupice, 5 dkg rozpuštěného másla,
½ kostky kvasnic, 125 ml mléka, špetku soli, 1 vajíčko, citrónová kůra
Nádivka:12 dkg cukru, 12 dkg
strouhaných ořechů, 10 dkg strouhanky, 2 lžíce marmelády, 12 lžic mléka, citrónová
kůra
Postup :Těsto řádně propracujeme a
necháme vykynout. Mléko přivedeme do varu, přidáme cukr, ořechy a strouhanku. Provaříme a přidáme
marmeládu a citrónovou kůru. Necháme vychladit.
Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky. Rozválíme
bochánek na placku a rádýlkem rozdělíme na 8 dílků. Naplníme nádivkou a stočíme do tvarů rohlíčků.
Na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě chvíli kynout. Upečené posypeme
cukrem.