Svet-Stranek.cz
Stránka osadního výboru Kololeč

Kololeč v Kosovu:Stránka je na adrese: kololec.svet-stranek.cz

Kololeč v Kosovu

Sesterská obec

Ze zatím zjištěných údajů se mimo naší Kololeče v Evropě nachází ještě Kololeč v Kosovu. Obec je položena východně od Prištiny (hl. město Kosova), cca 10 km východně od Kosovské Kamenice.  Zeměpisná poloha -  42° 35' 12" severní šířky a  21° 38' 26" východní délky a v nadmořské výšce 526  m. Obec má délku 1,02  km a šířku 0,58  km.
V roce 2008 žilo v Kololeči 252 občanů výhradně srbské národnosti. Obec má 120 domů.
Kololeč patří do okresu Kosovská Kamenica a leží v oblasti Kosovského Pomoraví (podle řeky Jížní Morava) na jihovýchodě Kosova.

Název obce Kololeč se skláda ze dvou slov z různých jazyků. "Kolo" po srbsky znamená hra (tanec) a "lec" albánsky znamená "bláto". Z toho se odvozuje, že v tomto místě se hrálo (tancovalo) na blátě.

Odkazy na web stránky s tématikou Kololeče v Kosovu:


Na YOU TUBE jsou uvedeny 4 videa o Kololeči v Kosovu, mimo naších videí. Jejich zveřejnění je na stránce " Videa z Kololeče v Kosovu".

Dokumentární film České televize z roku 2008  "Uloupené Kosovo"

Za přispění zástupce vedoucího Zastupitelského úřadu v Prištině (Kosovo) pana Jana Plešingra zveřejňujeme další odkazy, které jsou dokladem toho, že posledních nejméně osm let je v Kololeči klid; Srbové zde žijí možná chudě, ale v míru se sousedními albánskými vesnicemi:
    • návštěva nového biskupa rašsko-prizrenského Teodosije (jenž nahradil zkorumpovaného Artemijeho) v Kololeči
    • exkurze dětí z vesnic z Kosovského Pomoraví (jak srbských, tak albánských) po Kosovu včetně týmu stolního tenisu z Kololeče
  • Pro přečtení příspěvků je třeba využít překladač, např. v Google

Portál "Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii"  
  
Zajímavé informace o životě Srbů v Kosovu, historii násilného odtržení Kosova od Srbska a projektů na pomoc Srbům v Kosovu.

Písně z Kosova:
- Himna Kosovskih junaka 
- Oj, Kosovo, Kosovo
- Novi kosovsky boj

návštěvníků stránky
celkem60 850
tento týden155
dnes32